13 november 2018

Coop i Karlshamn på stark andraplats!

Coop i Karlshamn kom på en hedrande andraplats till Årets kooperativ 2018 i Sverige!

Ett 110 år gammalt kooperativ är en drivande förebild i utvecklingen av ett hållbart samhälle. En aktiv förening och en modig styrelse är receptet.

Coop i Karlshamn är ett av fyra kooperativ som var nominerade till Årets Kooperativ 2018 i Sverige, en tävling som avgjordes på en ceremoni i samband med Coompanions höstmöte i Stockholm den 6 november. Coop i Karlshamn kom på en hedrande andraplats och motiveringen löd:

Coop I Karlshamn med solceller på taket, produktion av biogas, laddstationer för både elbilar och elcyklar och återvunnen plast i kundvagnarna. Med nya lösningar för både belysning och kyla minskar de energiförbrukningen med över 40 %.

Genom sitt miljövettiga sätt att driva butiker och genom utbildning av både personal och medlemmar, bland annat genom miljötävlingar – lever Coop i Karlshamn kooperativa principer såsom bland annat samhällshänsyn och utbildning. Dessa idéer var grunden för konsumentkooperationen när den bildades under början av 1900-talet.

Se mer om dom olika finalisterna här.

Kooperativet har vunnit många priser för sitt arbete, bland annat som Årets hållbara företag i Blekinge.  Viktiga förutsättningar för arbetet har varit en aktiv medlemsförening och en styrelse som nappat på VD:ns, Conny Bergs, idéer. Michael Månsson, som nyligen tillträdde som ny VD ser fram emot att driva vidare det fina arbetet.

– Med de utmaningar världen har är kooperativa affärer mer angelägna än någonsin, säger Michael Månsson.

http://www.coop.se/karlshamn

 

Från vänster till höger: Ingemar Holm ordförande, Per Ola Clemedtson styrelseledamot, Marianne Lundkvist, Coompanion Blekinge, Michael Månsson ny VD Conny Berg avgående VD.

 

Årets Kooperativ är en utmärkelse som delas ut av Coompanion och Arbetsgivareföreningen KFO. Nomineringar kommer från hela landet. En jury nominerar fyra finalister och allmänheten kan avgöra vem av dessa som blir årets kooperativ.

Årets jury har bestått av:

Coompanion är företagsrådgivaren för alla som vill starta kooperativa företag Vi finns på 25 platser i hela landet. Vi informerar och utbildar även inom entreprenörskap, organisation, lokal utveckling, samarbete, arbetsintegrerade sociala företag och inte minst kooperation.

Coompanion Sverige ägs av de 25 regionala Coompanion. Uppdraget är att på nationell nivå främja kooperativt företagande och arbeta med opinionsbildning för kooperation och social ekonomi. Coompanion Sverige är också den nationella kontakten mellan det lokala kooperativa utvecklingssystemet och riksdag, regering samt andra nationella organ.

Varje regionalt Coompanion runt om i landet ägs och styrs lokalt av sina medlemsorganisationer.

Coompanion finansieras av organisationer, offentlig sektor, konsultintäkter, EU-medel och staten. Tillväxtverkets finansiering gör det möjligt för oss att ge rådgivning kostnadsfritt.

Läs mer på coompanion.se

Dela