Aktuellt


Makt, inflytande och ansvar!
Publicerat den 17 mars, 2017

Hur fungerar detta i vardagen i de arbetsintegrerande sociala företagen (ASF) och hur borde det fungera?

Välkommen till ett dialogmöte i projekt ”Social inkludering och tillväxt i Blekinge” där du får möta Eva Carlsson från Tillväxtverket och Fredrik Bergman, grundare av det sociala företaget Macken i Växjö för att ta del av deras erfarenhet och kunskaper i dessa frågor.
Torsdagen den 6 april kl 10.00-15.00 på Soft Center i Ronneby (Business Ronnebys lokaler i etapp 1).
Vi bjuder på förmiddagsfika och en enklare lunch.

Anmälan via mail till marianne.lundkvist@coompanion.se senast fredagen den 31 mars.

Du kan läsa mer om agendan och eventet på www.socialinkluderingblekinge.se och Blinkens facebooksida.
Eller ladda ner inbjudan som pdf:

Hjärtligt välkommen till en spännande dag!
/Marianne, Louise, Gunnila och Morten

blinken-liggande-72-ppiSocial-inkludering-Blekinge-vinjett-300pxmakt-ansvar-modd2Nyhetsbrev # 4
Publicerat den 10 december, 2016

Vårt fjärde nyhetsbrev från ERUF-projektet Social inkludering Blekinge kom ut i december. Nyttig information för dig som intresserar dig för arbetsintegrerande sociala företag.

Läs nyhetsbrevet här (eller klicka på bilden).

Vill du läsa våra förra nyhetsbrev kan du göra det här:

Nyhetsbrev #3 juni 2016:

Nyhetsbrev #2 juni 2016:

 

Tipsa om vårt nyhetsbrev!

Har du en kollega eller nån du känner som du tror kan vara intresserad av dessa nyhetsbrev?
Tipsa dom! Det gör du enklast här.

Du kan också använda länken till att registrera din egen adress.Två nya utlysningar från Vinnova 2017
Publicerat den 2 december, 2016

– sociala innovationer och startup

Vinnova går ut starkt inför 2017 och öppnar två utlysningar för innovationer. En som riktar sig till er som har idéer om sociala innovationer och en till er som har innovativa startuppidéer. Bland annat kan ekonomiska föreningar och aktiebolag söka. All information hittar ni på Vinnovas webb:

> Sociala innovationer

> Innovativa startups

 Nyhetsbrev #3 för projektet Social inkludering Blekinge
Publicerat den 27 oktober, 2016

Nu kan du läsa vårt tredje nyhetsbrev från ERUF-projektet Social inkludering Blekinge! Nyttig och aktuell information för dig som intresserar dig för arbetsintegrerande sociala företag.

Många saker er på gång och intressanta rapporter från möten som varit.

Läs nyhetsbrevet här (eller klicka på bilden till höger).

 

Vill du läsa vårt förra nyhetsbrev kan du göra det här: Nyhetsbrev #2 juni 2016:

 

Tipsa om vårt nyhetsbrev!

Har du en kollega eller nån du känner som du tror kan vara intresserad av dessa nyhetsbrev?
Tipsa dom! Det gör du enklast här.

Du kan också använda länken till att registrera din egen adress.Coompanion på plats under Almedalsveckan
Publicerat den 21 juni, 2016

Coompanion Almedalsveckan header

Välkommen att komma och lyssna till våra olika talare och föredrag!

Se hela programmet och alla talare – klicka här så får du upp en pdf med all info.Läs nyhetsbrev #2 i projektet Social inkludering Blekinge
Publicerat den 10 juni, 2016

Skjermbilde 2016-06-10 kl. 10.34.13

 

Nu kan du läsa vårt andra nyhetsbrev från ERUF-projektet Social inkludering Blekinge! Nyttig och aktuell information för dig som intresserar dig för Sociala företag.

Många saker er på gång och intressanta rapporter från möten som varit.

Läs nyhetsbrevet här (eller klicka på bilden till höger).

Vill du läsa vårt förra nyhetsbrev kan du göra det här:

 

Tipsa om vårt nyhetsbrev!

Har du en kollega eller nån du känner som du tror kan vara intresserad av dessa nyhetsbrev?
Tipsa dom! Det gör du enklast här.

Du kan också använda länken till att registrera din egen adress.Ansök om innovationscheck på 100 000 kronor
Publicerat den 10 juni, 2015

Vi förmedlar innovationscheckar

innovationscheck_stillaHar ert kooperativa företag en idé om en produkt eller tjänst där ni behöver undersöka potentialen innan ni vågar ta nästa steg?

Kooperativa företag med upp till 250 anställda kan få en check värd upp till 100 000 kronor för att pröva en god idé som annars inte skulle vidareutvecklas.

Checkarna ska användas för att köpa extern hjälp från forskningsinstitut, universitet, högskolor eller privata konsulter. Till exempel handlar det om att undersöka innovativa och nya affärsmodeller, produkter, tjänster och processer.

Det kan också handla om nya organisatoriska lösningar och partnerskap, sociala innovationer, nya strategier, koncept eller idéer som möter olika behov i samhället på ett nytt sätt.

Checken kan också användas för att ta fram en strategi för hantering av immateriella tillgångar.

Medlen får inte användas till ordinarie verksamhet.

Vem kan söka?

Kooperativa företag som har minst 3 anställda

Med anställda jämställs:

  • medlemmar i ekonomiska föreningar
  • gemensamma operativa delägare
  • externa operativa personer som långsiktig uppbär ersättning från företaget

Vinnova_RGBKrav på sökande kooperativa företag

  • Minst ett årsbokslut med intäkter från försäljning
  • Betydande nettoomsättning
  • Kooperativet får ej befinna sig på ekonomiskt obestånd.
  • Kooperativet ska ej tidigare erhållit en innovationscheck eller IP-check samt ej fått annan finansiering (mer än) > 50 000kr från VINNOVA de senaste 5 åren (2011-2015).

Ansök här!

Vi kommer att ta emot ansökningar och besluta löpande tills dess att medlen är slut. Ansök genom att fylla i detta formulär! eller via ett formulär som du kan få från Coompanion i din region.

Få råd och hjälp i samband med ansökan

Kontakta Coompanion i din region för att få hjälp att utvärdera idén och bedöma hur ni skall gå vidare. Hitta Coompanion i din region från vår förstasida!

Coompanion är en av Vinnovas förmedlare av innovationscheckar under 2015-17. Vinnova är Sveriges innovationsmyndighet och driver program för att stärka innovationskraften inom flera samhällsområden och näringsgrenar.

 

 

 Vill ni starta verksamhet inom vård och omsorg? Vi hjälper er.
Publicerat den 16 juni, 2014

coompanion_logga_23 (2)

 

 

 

 

Funderar ni på att driva idéburen verksamhet inom vård och omsorg i form av personalkooperativ, kultur- eller idrottsförening, idéburen organisation eller socialt företag? Då hjälper vi er gärna – helt kostnadsfritt.

Detta kan vi erbjuda:

Vi svarar på frågor och erbjuder rådgivning till er som vill starta verksamhet inom vård och omsorg. Att träffa oss är helt kostnadsfritt och tillsammans diskuterar vi era möjligheter att leverera tjänster, hur det går till att lämna anbud vid upphandling eller att bli ackrediterad i valfrihetssystem inom kommun eller landsting.
Vi på Coompanion har lång erfarenhet av rådgivning och handledning mot start av verksamhet i idéburen form. Vårt arbete finansieras av bl.a. Tillväxtverket och Coompanion och är därför kostnadsfritt för fristående personer och grupper som söker vårt stöd.
Är ni en kommun eller annan offentlig aktör som vill ha information och kunskap om idéburen vård och omsorg? Vi träffar er gärna för dialog och idéutbyte om behov i ert område. Under hösten söker vi aktivt kontakt för att sprida kunskap om möjligheter och vinster med verksamhet in vård och omsorg som drivs av t.ex. sociala motiv snarare än vinstkrav. Vill ni träffa oss eller att vi deltar i seminarier och träffar så kontakta oss gärna.

Kontakta oss!

Om ni vill träffa oss och ställa frågor eller komma igång med processen att bilda verksamhet så ring eller maila:
Marianne Lundkvist på Coompanion Blekinge, tel. 0732-08 18 80, marianne.lundkvist@coompanion.se.

Ta gärna en titt på filmlänken nedan för att inspireras och få kunskap om hur idéburen verksamhet kan fungera. Filmen har tagits fram av Coompanion Sverige hösten 2014.Macken – extra allt med marint tema
Publicerat den 28 maj, 2014

Karlskrona är en marin stad – kring detta finns det en spännande utvecklingspotential. Lägg till detta idén om social franshising – att personen som har svårt att få arbete inom den traditionella arbetsmarknaden går ihop och fixar jobben tillsammans, genom att kopiera andras framgångsrika upplägg. Nu händer detta i Karlskrona. I ett projekt som fått stöd av Tillväxtverket ska ett nystartat socialt företag, som använder Mackens Växjökoncept, tillverka båtar till uthyrning för turister och andra produkter med marint tema. ”Marin Produktion”, som företaget heter, ska rekrytera minst 15 deltagare.
I Macken som helhet i Karlskrona kommer även flera andra verksamhetsgrenar att utvecklas, till exempel språkverkstäder, design, textil, cykelverkstad med mera.
Tillvaxtverket_300pxFiskOnline vann finalen!
Publicerat den 25 september, 2013

Bidraget FISKONLINE från Blekinge vann! Tävligen om det bästa ostartade företaget togs hem av idén om traditionellt hållbart fiske och ny teknik i skön förening. För medlemmarna Patrik Feltborg, Bengt Larsson och Glenn Fridh betyder det 100 000 kr och en chans att ge affärsidén en flygande start.
– Det här betyder jättemycket för oss, säger Patrik Feltborg, en av medlemmarna i det vinnande bidraget.

På sin väg mot segern har 77 andra innovativa affärsidéer fått se sig slagna – trots att också många av dem varit både kreativa och haft stor affärspotential och starka kopplingar till de kooperativa principerna.

Bengt Larsson från Ronneby och Glenn Fridh från Karlshamn, två av ägarna av FiskOnline, är själva yrkesfiskare, medan Patrik Feltborg som bor i Karlskrona, jobbar med affärsutvecklingen och it-lösningar.

FiskOnline vill stötta det småskaliga fiskets överlevnad i de svenska kustsamhällena bland annat genom att lyssna och anpassa sin tjänst efter behov. Yrkesfiskare som arbetar småskaligt har i allmänhet svårt att på egen hand få en förtjänst möjlig att leva på. Där kommer FiskOnlines kooperativa idé in, om att tillsammans marknadsföra och sälja sin fångst via plattformen FiskOnline.se. De jobbar för ett yrkesfiske som sker med traditionellt hållbara metoder som gynnar fiskbeståndet och återhämtningen av Östersjön, och ambitionen är att växa för att kunna finnas i hela Sverige.

I finalen fick vinnaren förutom ett startkapital på 100 000 kronor, medlemskap i Arbetsgivarföreningen KFO och några timmars fri rådgivning från PWC.